Kukbuk
Kukbuk
Zapiekanka z brokułów i batatów z cheddarem i pistacjami (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Zapiekanka z brokułów i batatów z cheddarem i pistacjami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 75 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
brokuł
½ sztuki
batat
1 sztuka
masło
do natłuszczenia
śmietana
200 g
cheddar
150 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
gałka muszkatołowa
szczypta
wędzona papryka
szczypta
pistacje
garść

Przepisy i zdjęcia: Urszula Kosztyła - Demczuk

krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Brokuł dzielimy na różyczki, a batat obieramy i kroimy na cienkie plastry.  

krok 2

Warzywa umieszczamy w koszyku do parowania i pieczemy na parze przez 8-10 minut, aż lekko zmiękną.

krok 3

Naczynie do zapiekania smarujemy grubo masłem. Układamy w nim naprzemiennie warzywa.  

krok 4

W misce mieszamy śmietanę z cheddarem, jajkiem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wędzoną papryką. Tak przygotowanym sosem zalewamy warzywa. Szczelnie przykrywamy naczynie folią aluminiową. Zapiekamy około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z naczynia i posypujemy zapiekankę pistacjami. Pieczemy jeszcze 10 minut. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk