Kukbuk
Kukbuk
Chleb Charlotte na zakwasie pszennym (fot. materiały prasowe)

Zakwas

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Dzień pierwszy:
mąka żytnia razowa
180 g
letnia woda
180 ml
Dzień drugi:
zaczyn z dnia poprzedniego
90 g
mąka żytnia razowa
90 g
letnia woda
90 g
Dzień trzeci:
zaczyn z dnia poprzedniego
90 g
mąka żytnia razowa
90 g
letnia woda
90 g

Przepis pochodzi z książki „Francuskie przepisy z bistro Charlotte” autorstwa Ewy Dobak i Justyny Kosmali (Buchmann, 2021).

Wykonanie

Składniki dokładnie wymieszaj i przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce i dokarmiaj zaczyn dwa razy dziennie (co 12 godzin) w proporcjach 1:1:1 – 90 ml wody i 90 g mąki na 90 g zaczynu. Siódmego dnia zakwas powinien być gotowy do użycia (poznasz to po specyficznym octowym zapachu i widocznej pracy kultur bakterii). Aktywny zakwas żytni można zacząć dokarmiać inną mąką, np. pszenną. Takim sposobem po kilku karmieniach zakwas z żytniego zmienisię w pszenny. Gotowy, aktywny zakwas unosi się na powierzchni wody.

Jak dbać o zakwas?

Zakwas na dzikich drożdżach – czyli taki jak opisany obok – należy dokarmiać raz na tydzień. Nawet jeżeli nie planujeszpiec chleba, warto dokarmić go łyżką mąki i odrobiną wody, odstawić, aby „ruszył”, a następnie odłożyć dwie łyżki zakwasu do słoiczka i schować go do lodówki. Przed kolejnym dokarmianiem przechowywany w lodówce zaczątek zakwasu wyjmij i dokarm dopiero wtedy, gdy uzyska temperaturę pokojową. Rytm dokarmiania zakwasu i czas jego aktywacji to ważne etapy planowania wypieku chleba. Jeżeli chcesz zacząć piec na przykład w piątek wieczorem, to w czwartkowy wieczór wyjmij zakwas z lodówki, w piątek rano dokarm, a wieczorem użyjdo przygotowania ciasta na chleb. Przed dodaniem porcji aktywnego zakwasu do ciasta chlebowego odłóż dwie łyżki do czystego słoika, zakręć i wstaw do lodówki – jako zaczątek do kolejnych wypieków.

Jak przygotować starter do chleba Charlotte?

Wyjęty z lodówki zakwas pszenny dokarm 300 g mąki pszennej i 300 ml przegotowanej, letniej wody. Odstaw na 8–12 godzinw ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed dodaniem zakwasu do ciasta sprawdź, czy jest aktywny – odrobinę umieść w misce z wodą. Jeżeli zakwas nieopadnie na dno, to znak, że możesz zacząć przygodę z pieczeniem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk