Zakwas na dzikich drożdżach – czyli taki jak opisany obok – należy dokarmiać raz na tydzień. Nawet jeżeli nie planujeszpiec chleba, warto dokarmić go łyżką mąki i odrobiną wody, odstawić, aby „ruszył”, a następnie odłożyć dwie łyżki zakwasu do słoiczka i schować go do lodówki. Przed kolejnym dokarmianiem przechowywany w lodówce zaczątek zakwasu wyjmij i dokarm dopiero wtedy, gdy uzyska temperaturę pokojową. Rytm dokarmiania zakwasu i czas jego aktywacji to ważne etapy planowania wypieku chleba. Jeżeli chcesz zacząć piec na przykład w piątek wieczorem, to w czwartkowy wieczór wyjmij zakwas z lodówki, w piątek rano dokarm, a wieczorem użyjdo przygotowania ciasta na chleb. Przed dodaniem porcji aktywnego zakwasu do ciasta chlebowego odłóż dwie łyżki do czystego słoika, zakręć i wstaw do lodówki – jako zaczątek do kolejnych wypieków.