Kukbuk
Kukbuk

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Energetyzująca yerba mate parzona domowym sposobem (fot. Marcin Lewandowski)

Yerba mate

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
susz ostrokrzewu
2-3 łyżeczki
woda
250 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Marcin Lewandowski

krok 1

Do tykwy lub kubka wsypujemy 2-3 łyżeczki suszu (delikatna wersja). Przykrywamy wierzch naczynia dłonią, odwracamy je do góry dnem i potrząsamy kilka razy tak, aby drobinki yerby znalazły się na dole. Jeśli używamy bombilli, to stawiamy tykwę lub kubek i trzymając naczynie pod kątem 45 stopni, wkładamy rurkę w przestrzeń między suszem a ścianką pojemnika. Po umieszczeniu bombilli w suszu stawiamy naczynie na płaskim podłożu.

Susz do zaparzenia yerba mate, bombilla (fot. Marcin Lewnadowski)

krok 2

Susz zalewamy do pełna przegotowaną wodą o temperaturze 70-80 stopni i parzymy około 5 minut. Po tym czasie yerba jest gotowa do spożycia. Ten sam susz możemy zalewać kilkakrotnie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk