Kukbuk
Kukbuk
Energetyzująca yerba mate parzona domowym sposobem (fot. Marcin Lewandowski)

Yerba mate

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
susz ostrokrzewu
2-3 łyżeczki
woda
250 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Marcin Lewandowski

krok 1

Do tykwy lub kubka wsypujemy 2-3 łyżeczki suszu (delikatna wersja). Przykrywamy wierzch naczynia dłonią, odwracamy je do góry dnem i potrząsamy kilka razy tak, aby drobinki yerby znalazły się na dole. Jeśli używamy bombilli, to stawiamy tykwę lub kubek i trzymając naczynie pod kątem 45 stopni, wkładamy rurkę w przestrzeń między suszem a ścianką pojemnika. Po umieszczeniu bombilli w suszu stawiamy naczynie na płaskim podłożu.

Susz do zaparzenia yerba mate, bombilla (fot. Marcin Lewnadowski)

krok 2

Susz zalewamy do pełna przegotowaną wodą o temperaturze 70-80 stopni i parzymy około 5 minut. Po tym czasie yerba jest gotowa do spożycia. Ten sam susz możemy zalewać kilkakrotnie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk