Kukbuk
Kukbuk
Owsianka z selerem, marchwią i pietruszką (fot. dinnershow.studio)

Wytrawna owsianka z duszonymi warzywami korzeniowymi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
łodyga selera naciowego
1 sztuka
marchewka
3 sztuki
pietruszka
1 sztuka
seler średniej wielkości
½ sztuki
por (biała część)
1 sztuka
olej
do smażenia
słodka czerwona papryka
1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka
płatki owsiane
50 g
woda
300-400 ml
ziele angielskie
4 ziarna
liście laurowe
3 sztuki
goździki
3 sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i wykonanie: Liliana Filipiak


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę, pozostałe warzywa trzemy na tarce z dużymi oczkami – wkładamy wszystko do garnka, na rozgrzany olej, i smażymy do miękkości.

krok 2

Dodajemy paprykę, koncentrat pomidorowy i płatki owsiane, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i goździki, mieszamy i zalewamy wodą. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Gotujemy kilka minut, aż płatki nieco zmiękną. Zestawiamy z kuchenki i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk