Wiśnianki z lukrem różanym
czas przygotowania: 2 godziny + czas na wyrośnięcie ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- Ciasto drożdżowe:
- mąka pszenna
- 300 g
- drożdże suche
- 6 g
- sól
- szczypta
- cukier
- 50 g
- olej
- 50 ml
- mleko roślinne
- 100 ml + do smarowania
- ekstrakt z wanilii
- według uznania
- mleczko kokosowe
- 30 g
- Nadzienie:
- wiśnie
- 400-600 g
- mąka ziemniaczana
- 3 łyżki
- cukier
- 5-6 łyżek
- ekstrakt z wanilii
- według uznania
- Kruszonka:
- mąka pszenna
- 100 g
- cukier
- 50 g
- olej kokosowy
- 50 g
- Lukier:
- aquafaba
- 3 łyżki
- cukier puder
- 150-200 g
- sok z cytryny
- ½ łyżeczki
- woda różana
- ½ łyżeczki