Przepis i przygotowanie: Katarzyna Węglewicz / Bo lubię słodzić
Zdjęcie: Jessica Nadziejko
krok 1
Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijmy do momentu uzyskania sztywnej piany. Do ubitych białek, łyżka po łyżce, cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Piana jest gotowa, gdy cały cukier rozpuści się w niej (można to sprawdzić organoleptycznie, rozcierając pianę między palcami).
krok 2
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną metalową końcówką. Wyciskamy na blachę beziki formując z nich okręgi. Beziki składające się na jeden wianek wyciaskamy obok siebie, nie robiąc przerw.
krok 3
Suszymy około 1,5 – 2 godzin w temperaturze 80ºC, z termoobiegiem. Bezy zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.