Kukbuk
Kukbuk
bezowe obłoczki, ozdoby choinkowe, bezy, domowe bezy, świąteczne ozdoby, jadalne prezenty, jadalne ozdoby

Wianki bezowe na choinkę

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + suszenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
białko z jajka "zerówka"
2 sztuki
drobny cukier
100 g
sól
szczypta

Przepis i przygotowanie: Katarzyna Węglewicz / Bo lubię słodzić


Zdjęcie: Jessica Nadziejko

krok 1

Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijmy do momentu uzyskania sztywnej piany. Do ubitych białek, łyżka po łyżce, cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Piana jest gotowa, gdy cały cukier rozpuści się w niej (można to sprawdzić organoleptycznie, rozcierając pianę między palcami).

krok 2

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną metalową końcówką. Wyciskamy na blachę beziki formując z nich okręgi. Beziki składające się na jeden wianek wyciaskamy obok siebie, nie robiąc przerw.

krok 3

Suszymy około 1,5 – 2 godzin w temperaturze 80ºC, z termoobiegiem. Bezy zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk