Wegańskie ciasto raw z czerwonymi owocami i hibiskusem
czas przygotowania: 45 minut + czas mrożenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
- baza:
- miękkie suszone daktyle bez pestek
- 160 g
- wiórki kokosowe
- 120 g
- orzechy makadamia
- 80 g
- prażone orzechy laskowe
- 40 g
- cukier z kokosa lub ksylitol
- 1 łyżka
- śmietanka kokosowa
- 2 łyżki
- sól w płatkach
- szczypta
- syrop z hibiskusa:
- płatki kwiatów hibiskusa (herbaty)
- 120 g
- wrzątek
- 200 ml
- ksylitol lub cukier
- 150 g
- krem orzechowy
- orzechy makadamia
- 120 g
- nerkowce
- 100 g
- śmietanka kokosowa
- 250 ml
- olej kokosowy
- 60 g
- miód płynny lub syrop z agawy
- 50 ml
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka
- starta skórka i sok z limonki
- z 1 sztuki
- sól
- szczypta
- dodatkowo:
- brandy
- 1 łyżka
- do dekoracji:
- truskawki
- garść
- poziomki
- garść
- jadalne kwiaty
- według uznania: goździki, fuksje, bratki, nasturcje, chabry, stokrotki