Wegański tort bananowy: Tort z wegańskim kajmakiem, bananami i gorzką czekoladą
czas przygotowania: przygotowanie: 60 minut, chłodzenie: 2 godziny, pieczenie : 40 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
- Biszkopt:
- mąka tortowa
- 280 g
- cukier
- 120 g
- proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki
- sól
- szczypta
- mleko sojowe
- 200 ml
- soda oczyszczona
- 1 łyżeczka
- ocet
- 1 łyżeczka
- olej
- ⅓ szklanki
- Wegański kajmak:
- suszone daktyle
- 200 g
- masło orzechowe
- 2 łyżki
- Ziemia czekoladowa:
- mąka pszenna
- 100 g
- cukier trzcinowy
- 120 g
- sól
- szczypta
- kakao
- 60 g
- margaryna
- 80 g
- Wegański krem śmietankowy:
- wielofunkcyjna śmietanka roślinna 31%
- ½ l
- cukier puder
- według uznania
- Dodatkowo:
- banany
- 2 sztuki
- suszone jadalne kwiaty
- według uznania