Kukbuk
Kukbuk
Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym z groszkiem i beszamelem

Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 85 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ziemniaki
800 g
sól
do smaku
śmietanka 30%
50 ml
jajka „zeróweki”
2 żółtka
masło klarowane
30 g
mąka pszenna
30 g
mleko pełnotłuste
400 ml
pieprz
do smaku
gałka muszkatołowa
szczypta
natka pietruszki
½ pęczka
mrożony groszek
250 g
cheddar
60 g
łosoś wędzony na ciepło MOWI
250 g

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

przygotowanie

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Dodajemy masło i śmietankę, dokładnie mieszamy. Kiedy nieco przestygnie, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Masło klarowane rozpuszczamy na niewielkim ogniu w garnuszku, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Ogrzewamy, mieszając, około 5 minut, tak by masa nie zbrązowiała, a zachowała jasny kolor. Wlewamy mleko, mieszamy rózgą i gotujemy na niewielkim ogniu około 10 minut (co jakiś czas mieszamy). Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Groszek blanszujemy w lekko osolonej wodzie, po czym od razu chłodzimy w zimnej wodzie. Cheddar ścieramy. Łososia dzielimy na cząstki.

Logo Mowi z marginesami

Przygotowujemy 4 niewielkie foremki do zapiekania. Do każdej wkładamy łososia, beszamel, groszek i ser. Przykrywamy purée z ziemniaków. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdź także inne przepisy na dania z łososiem

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk