Kukbuk
Kukbuk
Przepis na tradycyjną sałatkę ziemniaczaną, kartoffelsalat, warzywna sałatka (fot. dinnershow.studio)

Tradycyjna Kartoffelsalat

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Marynata:
woda
350 ml
biały ocet winny
75 ml
olej rzepakowy
100 ml
liść laurowy
1 sztuka
ziele angielskie
2 ziarna
musztarda monachijska (lub inna niemiecka)
1 łyżka
sól
szczypta
cukier
szczypta
biały pieprz
szczypta
Sałatka:
ziemniaki sałatkowe
600 g
czerwona cebula
1 sztuka
koperek
50 g
natka pietruszki
50 g

Przepis i przygotowanie: Tomasz Królikowski


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Wszystkie składniki na marynatę łączymy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

krok 2

Ziemniaki w mundurkach wrzucamy do zimnej wody i gotujemy do miękkości, uważając, aby ich nie rozgotować (sprawdzamy co jakiś czas twardość ziemniaków, nakłuwając je widelcem – powinny być al dente). W tym czasie kroimy cebulę w bardzo drobną kostkę.

krok 3

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Lekko przestudzone obieramy i kroimy w cieniutkie, 2-3-milimetrowe plastry. Układamy je w naczyniu, dodajemy cebulę i zalewamy ciepłą marynatą – wtedy składniki najlepiej się połączą. Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Bezpośrednio przed podaniem odcedzamy i mieszamy ze świeżo posiekanymi: koperkiem i natką pietruszki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk