Rozpuszczamy masło, żółtka wbijamy do miski. Umieszczamy miskę z żółtkami na garnku z gotującą się wodą tak, aby dnem nie stykała się z wrzącą powierzchnią. Do żółtek dodajemy sok z cytryny i ucieramy je w kąpieli wodnej, aż powstanie puszysta masa. Powoli wlewamy do niej masło – cały czas mieszamy, do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. Temperatura masła i żółtek powinna być jak najbardziej zbliżona. Na koniec doprawiamy solą.
krok 2
Pomidor kroimy w plastry i skrapiamy oliwą (3 łyżkami). Pieczemy przez 4 minuty w 180 stopniach.
krok 3
W wysokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soku z cytryny. Jajko wbijamy do miseczki, następnie wlewamy delikatnie do wody i gotujemy przez 2 minuty. Wyjmujemy je łyżką cedzakową.
krok 4
Kromki pieczywa tostowego opiekamy na złoty kolor. Na grzance kładziemy sałatę, plastry upieczonego pomidora i jajko. Polewamy sosem, posypujemy mieszanką ziół i skrapiamy pozostałą oliwą.