Tort Red Velvet
czas przygotowania: 90 minut + godzina na chłodzenie
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
- 3 BLATY O ŚREDNICY 19-20 CM NA SPÓD TORTU:
- masło
- 250 g
- cukier
- 250 g
- jajko "zerówka"
- 4 sztuki
- mąka pszenna
- 380 g
- kakao
- 2 łyżki
- proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki
- śmietanka
- 230 g
- barwnik spożywczy
- 1,5 łyżeczki
- 2 BLATY O ŚREDNICY 15-16 CM NA GÓRĘ TORTU:
- masło
- 125 g
- cukier
- 125 g
- jajko "zerówka"
- 2 sztuki
- mąka pszenna
- 190 g
- śmietanka
- 115 g
- proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka
- kakao
- 1 łyżka
- barwnik spożywczy
- 1 niecała łyżeczka
- KREM:
- śmietanka
- 1 l
- cukier puder
- 2 szklanki
- mascarpone
- 300 g
- DODATKI:
- borówki
- wedle uznania