Kukbuk
Kukbuk

Tort bezowy z musem czekoladowym i malinami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
4 porcje:
beza:
białko jajka
200 g (z 5 dużych jajek)
cukier
400 g
sok z cytryny
1 łyżka
orzechy laskowe
pół szklanki
mąka ziemniaczana
1 łyżka
cukier puder
1 łyżka
wiórki kakaowe
pół szklanki
mus czekoladowy:
gorzka czekolada
200 g
śmietana kremówka
400 g
dodatkowo:
maliny
0,5 kg

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka

Krok 1

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodając pod koniec sok z cytryny, i miksujemy jeszcze chwilę. Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy i mielimy w blenderze z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Dodajemy je wraz z wiórkami kakaowymi do ubitej bezy i bardzo delikatnie mieszamy.

Krok 2

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim cztery okręgi o średnicy 20 centymetrów. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki wypełniamy je masą tak, by otrzymać płaskie placki. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezy przez godzinę.

Krok 3

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wystudzamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i dokładnie łączymy z czekoladą. Tak przygotowany mus wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy stężeje, smarujemy nim pierwszą bezę, posypujemy malinami i przykrywamy drugą bezą. Powtarzamy te czynności, aż powstanie torcik.

Więcej przepisów na bezy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk