Kukbuk
Kukbuk
Krucha tarta z kremem migdałowym i sezonowymi owocami - wiśniami, malinami, morelami - PRZEPIS

Tarta z kremem migdałowym i owocami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
spód:
mąka pszenna
150 g
zimne masło
100 g
cukier
50 g
sól
szczypta
krem migdałowy:
mąka migdałowa
100 g
miękkie masło
100 g
cukier
90 g
jajka "zerówki"
2 sztuki (duże)
dodatki:
ulubione owoce
płatki migdałów
bułka tarta
2 łyżki

Przepis i zdjęcie: Jessica Nadziejko

krok 1

Masło, sól i cukier rozcieramy. Dodajemy mąkę i zwinnymi ruchami wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba, dodajemy łyżkę lub dwie lodowatej wody, która ułatwi nam łączenie składników.

krok 2

Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty (średnica 20-21 cm), nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny.

Sposób na łatwą tartę z kremem migdałowym i sezonowymi owocami - wiśniami, malinami, morelami - PRZEPIS

krok 3. Schłodzone pieczemy w 190 stopniach przez 13 minut (do delikatnego zrumienienia) i chwilę studzimy.

krok 4. Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksujemy. Dodajemy migdały i mieszamy jedynie do połączenia się składników.

krok 5. Wcześniej upieczony spód posypujemy odrobiną bułki tartej, nakładamy migdałowy krem i układamy na nim dowolną ilość ulubionych owoców. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. 

krok 6. Pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Upieczone ciasto przed podaniem studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk