Kukbuk
Kukbuk
przepis na wiosenną tartę z ziołami i botwinką

Tarta z botwiną i ziołowym serkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
ciasto:
mąka pszenna
250 g
zimne masło
150 g
żółtko z jajka "zerówki"
1 szt.
sól
1/4 łyżeczki
bardzo zimna woda
2-3 łyżki
nadzienie:
botwina (burak i liście)
1/3 pęczka
serek Almette ziołowy
1 opakowanie
jajko "zerówka"
2 szt.
śmietanka 30%
100 ml
świeży tymianek
1 łyżka
sól, pieprz
szczypta
bułka tarta
1 łyżka

Przepis: Jessica Nadziejko


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Mąkę, sól i żółtko mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy między palcami, by składniki połączyły się. W razie potrzeby dolewamy partiami porcję lodowatej wody i zwinnymi ruchami wyrabiamy elastyczne ciasto. Gotowe rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty o średnicy 24 cm i robimy kilka nakłuć widelcem. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

krok 2

Botwinę dokładnie czyścimy. Liście i buraczki drobno kroimy.

Jajka mieszamy z serkiem Almette, tymiankiem i przyprawami.

krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy do niego schłodzony spód i podpiekamy przez 13-15 minut, by delikatnie się zrumienił. Następnie posypujemy go odrobiną bułki tartej, wkładamy botwinkę i zalewamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy przez kolejne 20-25 minut.

sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk