Kukbuk
Kukbuk
Krewetki nadziane na szaszłyki marynowane w ziołach

Szaszłyki z krewetek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
suszone krewetki
16 sztuk
sałata lodowa
marynata:
czosnek
1 ząbek
papryczka chili
1 sztuka
kolendra
2 łyżki liści
wino śliwkowe
2 łyżki
sok z jednej limonki
miód
1 łyżka
sos sojowy
1 łyżka
pieprz
do smaku

krok 1

Krewetki obieramy, zostawiając ogonki. Drobno siekamy czosnek, papryczkę chili i natkę kolendry. W dużej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Dodajemy krewetki i zostawiamy na 20 minut. 

krok 2

Rozgrzewamy patelnię grillową. Nadziewamy zamarynowane krewetki na patyczki (po cztery na jeden szaszłyk) i grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Gotowe szaszłyki podajemy z sałatą i czatnejem.

Więcej przepisów z owocami morza:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk