Kukbuk
Kukbuk

Surówka z kimchi i piklowanymi warzywami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania warzyw
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
młoda marchewka
2 sztuki
rzodkiewka
5 sztuk
czerwona kapusta
100 g
czerwona cebula
½ sztuki
cukinia
½ sztuki
Marynata:
limonka
2 sztuki
woda
200 ml
olej sezamowy
2 łyżki
ocet jabłkowy
3 łyżki
sól
1 łyżka
cukier trzcinowy
1 łyżka
Dodatkowo:
kimchi
150 g
mięta
kilka listków
szczypiorek
½ pęczka
kolendra
½ pęczka
prażony sezam
1 łyżeczka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Marchewkę i rzodkiewkę kroimy w plasterki, kapustę siekamy, cebulę kroimy w piórka, a cukinię w cienkie wstążki. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego słoika.

krok 2

Łączymy składniki marynaty – dokładnie mieszamy. Zalewamy nią warzywa w słoiku i odstawiamy na minimum 2 godziny.

krok 3

Kimchi odsączamy z zalewy, rozdrabniamy. Do miseczki nakładamy marynowane warzywa, kimchi, listki mięty, szczypiorek i kolendrę. Dokładnie mieszamy. Wierzch posypujemy prażonym sezamem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk