Štrukli, czyli chorwacki specjał
czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- ciasto:
- mąka
- 500 g
- letnia woda
- 300 ml
- ocet
- 2 łyżki
- sól
- szczypta
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka
- oliwa
- 2 łyżki + do polania
- nadzienie:
- świeży krowi ser
- 750 g
- sól
- do smaku
- jajka "zerówki"
- 2 sztuki
- do gotowania:
- sól
- szczypta
- oliwa
- 1 łyżka + do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- śmietana
- do zapiekania
- dodatki do štrukli do zupy:
- cebula
- 1-2 sztuki
- słodka papryka w proszku
- 1-2 łyżeczki
- śmietana
- 100 ml
- natka pietruszki
- do smaku
- dodatki do štrukli według uznania:
- jabłka
- gryka
- szpinak
- wiśnie
- sos waniliowy