Kukbuk
Kukbuk
stek z sosem pieprzowym, stek z sosem, idealny stek, jak zrobić idealny stek, czerwone mięso, sos pieprzowy, sos do mięsa

Steki z polędwicy z sosem pieprzowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
steki:
stek z polędwicy
4 sztuki (150 g każda)
sól i oliwa
sos pieprzowy:
brandy
2 łyżki
sos worcestershire
1 łyżka
bulion wołowy
100 ml
śmietanka 30%
200 ml
świeżo mielony pieprz
2 łyżki
masło
łyżka

Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski


Ceramika: PoPo Ceramics

krok 1

Steki osuszamy, po czym smażymy na bardzo mocno rozgrzanej stalowej patelni, przewracając co 20 sekund, aż do uzyskania pożądanego stopnia wypieczenia. Gotowe steki solimy, odkładamy na talerz, by odpoczęły, i trzymamy w ciepłym miejscu.

krok 2

Na tę samą patelnię wlewamy brandy, odparowujemy. Dodajemy sos worcester, bulion, śmietankę i pieprz według uznania. Gotujemy około 3 minut na bardzo ostrym ogniu. Dodajemy płyn, który wyciekł z mięsa i dokadnie rozprowadzamy w sosie masło.

Steki podajemy z sosem.

TIP

Stopień wysmażenia steka najlepiej sprawdzić termometrem - jeśli chcemy mieć medium rare, zdejmujemy steki z patelni, kiedy osiągną około 50-52 stopni w środku.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk