Kukbuk
Kukbuk
Sos z czerwonej papryki (fot. Maciek Niemojewski)

Sos paprykowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
czerwona papryka
2 sztuki
szalotka
2 sztuki
oliwa
2 łyżki
liść laurowy
1 sztuka
pieprz w ziarnach
1 łyżeczka
woda
2 szklanki
ocet z czerwonego wina
1 łyżka
musztarda delikatesowa Kamis
1 łyżeczka
sól
do smaku

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

przygotowanie

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i jasnych części miąższu, kroimy w paski. Szalotki obieramy, kroimy w paski. Smażymy szalotkę i paprykę na niewielkim ogniu na oliwie, aż papryka nieco zmięknie. Dodajemy liść laurowy i pieprz. Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem, aż papryka będzie całkowicie miękka. Odcedzamy, zachowujemy płyn. Usuwamy ziarna pieprzu i liść laurowy. Miksujemy warzywa, wlewając płyn z gotowania, do osiągnięcia niezbyt gęstej konsystencji.

Doprawiamy octem, musztardą i solą, a następnie przecieramy przez sitko.

Przepis przygotowany we współpracy z marką Kamis.

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk