Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Soplicowe tiramisu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + 5 godzin chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: napój
jajko
3 sztuki
cukier
60 g
mascarpone
500 g
śmietanka 30%
300 ml
Soplica Kawowa
150 ml
espresso
90 ml
podłużne biszkopty
200 g
kakao do posypania

Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Rafał Meszka

Krok 1

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Osobno mikserem ubijamy śmietankę i łączymy ją z masą. Ubijamy białka – pianę delikatnie mieszamy z przygotowaną masą. W trakcie mieszania wlewamy 60 mililitrów Soplicy Kawowej.

Krok 2

Do naczynia wlewamy espresso i pozostałe 90 mililitrów Soplicy Kawowej. Połowę biszkoptów na krótko zanurzamy w kawie z Soplicą – układamy je jeden obok drugiego w głębokim naczyniu. Na biszkopty wykładamy połowę masy kremowej i wyrównujemy ją łopatką. Układamy kolejną warstwę zanurzonych w kawie i Soplicy biszkoptów, a następnie wykładamy resztę masy.

Krok 3

Tiramisu wstawiamy do lodówki, chłodzimy co najmniej 5 godzin. Przed podaniem posypujemy kakao.

Przepis powstał we współpracy z marką Soplica.

Koszyk