Kukbuk
Kukbuk
socca z pesto i serem, placek z mąki z ciecierzycy, danie bezglutenowe, pizza bezglutenowa, szybki obiad, dieta bezglutenowa, pizza z serem, ciecierzyca, placek z ciecierzycy, szybka pizza

Socca, czyli placek z mąki z ciecierzycy z pesto i serem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: obiad
mąka z ciecierzycy
1 szklanka
woda
1,5 – 2 szklanki
oliwa
2 łyżki
sól
1 łyżeczka
zielone pesto
4 łyżki
jabłko
1 sztuka
cukinia
1/2 sztuki
ser Dziugas
100 g
płatki migdałów
100 g
pieprz
do smaku

Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska / Coutellerie

krok 1

Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą (do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany), oliwą oraz solą, po czym odstawiamy na minimum dwie godziny, by odpoczęła.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, z blaszką o wymiarach około 22 x 30 cm w środku. Najlepiej, jeśli będzie to forma żeliwna (można upiec dwa mniejsze placki, na przykład w żeliwnym garnku), ale inne metalowe również się sprawdzą. Gorące naczynie ostrożnie wyciągamy i natłuszczamy dodatkową łyżką oliwy (lub dwiema). Wlewamy ciasto, rozprowadzamy je równomiernie po formie i wstawiamy do piekarnika.

Soccę wyciągamy po kwadransie lub dwóch, gdy cały wierzch lekko się zezłoci, a krawędzie zaczną odstawać od brzegów.

krok 3

Gdy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy cukinię i jabłko, krojąc je na równe cienkie plasterki. Z sera skrajamy płatki. Podpieczony placek smarujemy ulubionym pesto, na nim układamy ser oraz plastry cukinii i jabłka. Posypujemy płatkami migdałów, doprawiamy pieprzem i wstawiamy do piekarnika do ponownego zapieczenia, mniej więcej na 10 minut.

Ciasto na soccę najlepiej zostawić na całą noc (lub kilka godzin w ciągu dnia). Im dłużej będzie odpoczywać, tym dokładniej mąka nasiąknie płynem i placek będzie smaczniejszy

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk