Kukbuk
Kukbuk

Śniadaniowy wrap z jajecznicą i bekonem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
boczek wędzony
3 plastry
masło
1 łyżka
czerwona papryka
¼ sztuki
jajko „zerówka”
2 sztuki
śmietanka 30%
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
domowa tortilla pszenna
1 sztuka
majonez
1 łyżka
mozzarella
50 g
szczypiorek
⅓ pęczka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Na rozgrzanej suchej patelni smażymy plastry boczku, aż zrobią się złociste i chrupiące.

krok 2

Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i delikatnie ubijamy. Mieszankę wlewamy do papryki – smażymy na małym ogniu.

krok 3

Tortillę smarujemy majonezem, posypujemy startą na tarce mozzarellą. Na placek wykładamy jajecznicę, plastry boczku, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Tortillę zawijamy w rulon, lekko dociskamy i podsmażamy na rozgrzanej suchej patelni. Podajemy od razu po przygotowaniu.

TIP

Jeśli chcemy przygotować śniadaniowego wrapa w wersji wegetariańskiej, zamiast boczku możemy dodać podsmażone pieczarki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk