Kukbuk
Kukbuk
Przepis na śledzia w marynacie cytrusowej (fot. Maciek Niemojewski)

Śledzie w marynacie cytrusowej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania + czas namaczania śledzi
typ diety: fit
typ posiłku: goście idą
śledź typu matias
4 płaty
mleko
350 ml
MARYNATA:
pomarańcza
1 sztuka
limonka
1 sztuka
cytryna
1 sztuka
mandarynka
1 sztuka
goździki
3 sztuki
pieprz różowy ziarnisty
do smaku
DODATKOWO:
pomarańcza
1 sztuka
czerwona cebula
1 sztuka
oliwa z cytryną
3 łyżki

przepis: Edyta Przekop


zdjęcia: Maciek Niemojewski


stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc.

krok 2

Przygotowujemy marynatę. Pomarańczę, limonkę, cytrynę i mandarynkę sparzamy, dokładnie myjemy. Z cytrusów ścieramy skórkę (odkładamy kilka kawałków do dekoracji), następnie wyciskamy sok. Wszystkie składniki marynaty łączymy w miseczce.

krok 3

Śledzie wyjmujemy z mleka, płaty myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy pod skosem na cienkie paski, po czym wrzucamy do przygotowanej marynaty. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W tym czasie śledzie kilkukrotnie mieszamy.

krok 4

Drugą pomarańczę filetujemy i kroimy w małą kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę. Śledzie wyjmujemy z marynaty.

krok 5

W przygotowanym naczyniu układamy na dnie pokrojoną pomarańczę, a na nią kładziemy kawałki śledzia. Polewamy je cytrynową oliwą i posypujemy cebulą. Czynność powtarzamy do wyczerpania się składników. Wierzch dekorujemy skórkami cytrusów.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk