Kukbuk
Kukbuk
Przepis na Sheperd's pie, angielska zapiekanka, jak zrobić ciasto pasterskie (fot. dinnershow.studio)

Shepherd’s pie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mielona wołowina
1 kg
oliwa do smażenia
100 ml
cebula
2 sztuki
marchewka
1 sztuka
seler naciowy
2 łodygi
pomidory pelati
1 puszka
sos worcester
30 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
ziemniaki na purée
1 kg
masło
100 g
zielony groszek (świeży lub mrożony)
150 g
ser cheddar
100 g

Przepis i przygotowanie: Michał "Magiel" Myszkiewicz


Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Mięso mielimy i smażymy małymi partiami na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą, aż naprawdę mocno się przyrumieni. Przekładamy je do garnka, a na patelni przesmażamy obrane i drobno posiekane warzywa. Dodajemy do nich rozgniecione pomidory i sos worcester, po czym smażymy około 5 minut i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem i na bardzo małym ogniu gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

krok 2

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, rozgniatamy praską, dodajemy masło oraz sól i dokładnie ubijamy. Mięso przekładamy do ośmiu naczynek do zapiekania, na nie wysypujemy groszek, szprycą nakładamy warstwę ziemniaków na kształt kremu i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Wykładamy na talerz. Podajemy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk