Kukbuk
Kukbuk

Sernik z polewą z białej czekolady i matchy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
spód:
orzechy ziemne
80 g
masło
80 g
mąka pszenna
150 g
cukier
70 g
sól
szczypta
masa serowa:
jajka "zerówki"
6 szt.
cukier
230 g
wanilia
1 laska
twaróg sernikowe
1 kg
skrobia ziemniaczana
1 łyżka
polewa:
biała czekolada
200 g
śmietanka 30%
100-130 ml
matcha
1 łyżeczka

Przepis i wykonanie: Jessica Nadziejko


Zdjęcie: Dinershow.studio


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Orzechy ziemne prażymy na suchej patelni, by nieco się zrumieniły. Przekładamy je na deskę, studzimy i siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Składniki spodu łączymy – masą wylepiamy wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23-24 centymetrów. Dokładnie dociskamy ciasto. Pieczemy przez 13-15 minut (do delikatnego zrumienienia). Wyjmujemy i chwilę studzimy.

klasyczny sernik z zieloną polewą z białej czekolady i matchy, dekoracja z kwiatów jadalnych

Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy ziarna wydrążone z laski wanilii i twaróg (stopniowo, w 3-4 partiach). Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną – miksujemy jedynie do połączenia się składników. Masę przelewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do wystudzenia, po czym chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Białą czekoladę i śmietankę roztapiamy w kąpieli wodnej – co jakiś czas mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy sproszkowaną matchę i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Polewą dekorujemy wierzch schłodzonego sernika.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk