Kukbuk
Kukbuk
Przepis na różano-kokosowe praliny w gorzkiej czekoladzie, jak zrobić wegańskie praliny (fot. Ania Dobra Kulka)

Różano-kokosowe praliny w gorzkiej czekoladzie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
wiórki kokosowe
200 g
olej kokosowy
1 łyżka
sól
szczypta
woda różana
1 łyżeczka
płatki róży
2 łyżeczki + do posypania
gorzka czekolada
100 g

Przepis i zdjęcie: Ania Dobra Kulka

krok 1

Odkładamy do miseczki 2 łyżki wiórków kokosowych, a resztę miksujemy z olejem w robocie kuchennym na gładką masę. Dodajemy odłożone wiórki, sól, wodę różaną, płatki róży i mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, wkładamy ją do lodówki i chłodzimy tak długo, aby można było z niej formować kulki. Chłodzimy pralinki. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i oblewamy nią schłodzone kulki. Posypujemy płatkami róży.

Autorką przepisu jest Ania Dobra Kulka, sprawdźcie instagram autorki >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk