Kukbuk
Kukbuk
Soczyste, chrupiące udka kurczaka z wodą różaną, migdałami i pestkami granatu

Różane udka kurczaka

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + 3 godziny czekania
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
udko kurczaka
6-8 sztuk
granat
pestki z ½ owocu
migdały w słupkach
⅓ szklanki
świeża mięta
½ pęczka
płatki róży
1 łyżeczka
Marynata
czosnek
3 ząbki
cynamon
1 łyżeczka
sok z cytryny
z 1 sztuki
suszony tymianek
2 łyżki
oliwa
do smaku
sól i pieprz
do smaku
woda różana
100 ml

Przepis: Samar Khanafer "Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni"

krok 1

Marynatę: czosnek, cynamon, sok z cytryny, tymianek, oliwę z oliwek, sól, pieprz i wodę różaną mieszamy na pastę. Marynujemy w niej nóżki i zostawiamy na minimum 2 godziny.

krok 2

Zamarynowane nóżki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę i pieczemy przez 45–60 minut w 200 stopniach. Kwadrans przed końcem pieczenia wrzucamy do naczynia migdały.

krok 3

Nóżki podajemy posypane pestkami granatu, płatkami róży i listkami mięty. Serwujemy ciepłe, najlepiej z kaszą kuskus lub ryżem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk