Kukbuk
Kukbuk
Przepis na najlepszy rosół. Jak zrobić rosół. (fot. materiały prasowe / Sielskie Smaki)

Rosół z kurczaka z zakwasem z otrębów, makaronem, grzybami i lubczykiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
3 małe obrane sztuki
marchew
3 sztuki
seler naciowy
2 posiekane łodygi
seler
1/2 sztuki (posiekana i obrana)
kurczak
1,2 kg
liście laurowe
1 sztuka
masło
2 łyżki
olej rzepakowy lub oliwa
2 łyżki
grzyby leśne lub brązowe pieczarki pokrojone w plastry
200 g
zakwas z otrębów pszennych i polenty, ewentualnie kwas z ogórków kiszonych lub kapusty
250 ml
liście lubczyku
25 g
crème fraîche
do podania
makaron:
jajko
2 sztuki
mąka pszenna zwykła lub 00
200 g

Przepis: Olia Hercules


Zdjęcie: Elena Heatherwick i Joe Woodhouse

krok 1

Grubo posiekać połowę cebuli i połowę marchwi. Wrzucić do dużego rondla, dodać seler korzeniowy i naciowy, kurczaka i liść laurowy. Wlać 2 litry zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zebrać szumowiny, po czym gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso zmięknie i będzie odchodziło od kości. Tymczasem przyrządzić makaron. Wbić jajka do miski i roztrzepać. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając początkowo łyżką, a potem rękami. Zagniatać, aż uzyskamy gładkie, gęste ciasto. Przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na co najmniej 15 minut, ale co najwyżej na 1 godzinę. 

krok 2

Jeśli ciasto sprawia wrażenie suchego i skórzastego, nie należy podsypywać go mąką, natomiast jeśli jest kleiste, należy nią obficie poprószyć stolnicę. Przekroić ciasto na połówki i rozwałkować każdą na kwadrat o boku 30 cm i grubości 2 mm. Posypać ciasto mąką, po czym uformować wałki i pokroić je w cienkie plasterki. Ostrożnie przenieść je na czystą ściereczkę, by przeschły. Pokroić resztę cebuli w kostkę i zetrzeć pozostałą marchew. Na patelni rozgrzać połowę masła i połowę oleju lub oliwy na niezbyt dużym ogniu. Kiedy masło zacznie skwierczeć, wrzucić cebulę i zeszklić przez kilka minut. Dodać marchew i smażyć, aż zacznie się karmelizować – to zapewni wywarowi naturalną słodycz. Przełożyć do rondla z wywarem.

krok 3

Na tej samej patelni rozgrzać resztę masła i oleju lub oliwy na dość dużym ogniu. Przysmażyć grzyby, aż nabiorą złocistego koloru, a następnie dorzucić je do wywaru. Na koniec dodać zakwas i liście lubczyku lub selera naciowego. Gotować przez 2 minuty. Wrzucić makaron do rondla z wrzątkiem na około 1 minutę. Odcedzić, po czym wlać do niego odrobinę wywaru (można też ugotować makaron w wywarze, ale płyn zrobi się przez to gęstszy i mętny). Nałożyć makaron i kurczaka na każdy głęboki talerz, po czym zalać wywarem. Podawać każdą porcję z łyżką crème fraîche (opcjonalnie).

Przepis pochodzi z książki Sielskie Smaki autorstwa Olii Hercules.

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk