Rosół z kurczaka z zakwasem z otrębów, makaronem, grzybami i lubczykiem
- cebula
- 3 małe obrane sztuki
- marchew
- 3 sztuki
- seler naciowy
- 2 posiekane łodygi
- seler
- 1/2 sztuki (posiekana i obrana)
- kurczak
- 1,2 kg
- liście laurowe
- 1 sztuka
- masło
- 2 łyżki
- olej rzepakowy lub oliwa
- 2 łyżki
- grzyby leśne lub brązowe pieczarki pokrojone w plastry
- 200 g
- zakwas z otrębów pszennych i polenty, ewentualnie kwas z ogórków kiszonych lub kapusty
- 250 ml
- liście lubczyku
- 25 g
- crème fraîche
- do podania
- makaron:
- jajko
- 2 sztuki
- mąka pszenna zwykła lub 00
- 200 g
Przepis: Olia Hercules
Zdjęcie: Elena Heatherwick i Joe Woodhouse
krok 1
Grubo posiekać połowę cebuli i połowę marchwi. Wrzucić do dużego rondla, dodać seler korzeniowy i naciowy, kurczaka i liść laurowy. Wlać 2 litry zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zebrać szumowiny, po czym gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso zmięknie i będzie odchodziło od kości. Tymczasem przyrządzić makaron. Wbić jajka do miski i roztrzepać. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając początkowo łyżką, a potem rękami. Zagniatać, aż uzyskamy gładkie, gęste ciasto. Przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na co najmniej 15 minut, ale co najwyżej na 1 godzinę.
krok 2
Jeśli ciasto sprawia wrażenie suchego i skórzastego, nie należy podsypywać go mąką, natomiast jeśli jest kleiste, należy nią obficie poprószyć stolnicę. Przekroić ciasto na połówki i rozwałkować każdą na kwadrat o boku 30 cm i grubości 2 mm. Posypać ciasto mąką, po czym uformować wałki i pokroić je w cienkie plasterki. Ostrożnie przenieść je na czystą ściereczkę, by przeschły. Pokroić resztę cebuli w kostkę i zetrzeć pozostałą marchew. Na patelni rozgrzać połowę masła i połowę oleju lub oliwy na niezbyt dużym ogniu. Kiedy masło zacznie skwierczeć, wrzucić cebulę i zeszklić przez kilka minut. Dodać marchew i smażyć, aż zacznie się karmelizować – to zapewni wywarowi naturalną słodycz. Przełożyć do rondla z wywarem.
krok 3
Na tej samej patelni rozgrzać resztę masła i oleju lub oliwy na dość dużym ogniu. Przysmażyć grzyby, aż nabiorą złocistego koloru, a następnie dorzucić je do wywaru. Na koniec dodać zakwas i liście lubczyku lub selera naciowego. Gotować przez 2 minuty. Wrzucić makaron do rondla z wrzątkiem na około 1 minutę. Odcedzić, po czym wlać do niego odrobinę wywaru (można też ugotować makaron w wywarze, ale płyn zrobi się przez to gęstszy i mętny). Nałożyć makaron i kurczaka na każdy głęboki talerz, po czym zalać wywarem. Podawać każdą porcję z łyżką crème fraîche (opcjonalnie).
Przepis pochodzi z książki Sielskie Smaki autorstwa Olii Hercules.
Przeczytaj również:
- Kultura i wiedza
Tradycyjna kuchnia Ukrainy, czyli sielskie smaki Olii Hercules
Pełne smaków wspomnienia, intymne kulinarne rozmowy i różnorodność kuchni ukraińskiej – tym zachwyci was najnowsza książka Olii Hercules. „Sielskie smaki” przeniosą was w sam środek upalnego lata na wsi, pachnącej sianem i dojrzewającymi owocami.
- Ludzie i inspiracje
Jak zjadłem najlepszy rosół w życiu
Całe życie byłem przekonany, że domowy rosół, który gotowała moja mama, a przed nią babcia, jest ideałem. Prawdziwym kulinarnym odkryciem był więc dla mnie rosół, który zjadłem podczas wyjazdu w Sudety.
- Kultura i wiedza
Jak przygotować piersi z kurczaka?
Co zrobić, żeby kurczak był soczysty i miękki, czyli jak świadomie gotować drób? Polacy jedzą coraz więcej drobiu, choć ciągle z mięs najczęściej wybierają wieprzowinę.
- Kultura i wiedza
Tradycyjna kuchnia Ukrainy, czyli sielskie smaki Olii Hercules
Pełne smaków wspomnienia, intymne kulinarne rozmowy i różnorodność kuchni ukraińskiej – tym zachwyci was najnowsza książka Olii Hercules. „Sielskie smaki” przeniosą was w sam środek upalnego lata na wsi, pachnącej sianem i dojrzewającymi owocami.
- Ludzie i inspiracje
Jak zjadłem najlepszy rosół w życiu
Całe życie byłem przekonany, że domowy rosół, który gotowała moja mama, a przed nią babcia, jest ideałem. Prawdziwym kulinarnym odkryciem był więc dla mnie rosół, który zjadłem podczas wyjazdu w Sudety.
- Kultura i wiedza
Jak przygotować piersi z kurczaka?
Co zrobić, żeby kurczak był soczysty i miękki, czyli jak świadomie gotować drób? Polacy jedzą coraz więcej drobiu, choć ciągle z mięs najczęściej wybierają wieprzowinę.