Kukbuk
Kukbuk
Ram-don (jjapaguri) (fot. Maciek Niemojewski)

Ram-don (jjapaguri)

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
wołowina hanu (lub jakakolwiek inna, w wersji bezmięsnej można użyć beanitu)
300 g
mirin
1 łyżka
olej sezamowy
1 łyżka
sól
½ łyżeczki
chapagetti
1 opakowanie
neoguri
1 opakowanie
dymka
1 sztuka

Przygotowanie: Marcin Liwarski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

krok 1

Wołowinę kroimy w dużą kostkę, obtaczamy w mirinie i oleju sezamowym. Delikatnie przyprawiamy solą.

krok 2

Wołowinę krótko prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu. Odstawiamy patelnię na bok.

krok 3

Makarony wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Czekamy, aż zaczną pęcznieć, i dodajemy zawartość torebek z przyprawami.

krok 4

Po kilku minutach, kiedy makaron będzie miękki i przejdzie smakiem, dodajemy wołowinę – mieszamy. Ram-don podajemy od razu, posypany posiekaną dymką.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk