Kukbuk
Kukbuk

Puszyste ciasto z gruszkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
gruszki
2 sztuki (około 250 g)
napój sojowy
100 ml
sok z cytryny
3 łyżki
mąka pszenna jasna
150 g
mąka pszenna pełnoziarnista
50 g
erytrytol
50 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
1 łyżeczka
białko
z 2 jajek
sól
szczypta
masło (w temperaturze pokojowej)
60 g
oliwa
60 ml
starta skórka
z 1 cytryny
zmielony na puder erytrytol
do posypania (opcjonalnie)

Przepis i zdjęcie: Anna Reguła, Kinga Syposz / Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości

krok 1

Gruszki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w dość dużą kostkę (nie trzeba ich obierać). Napój sojowy połączyć z sokiem z cytryny. Wymieszać oba rodzaje mąki, erytrytol, proszek do pieczenia i sodę. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Utrzeć masło, oliwę, skórkę z cytryny i napój sojowy z sokiem cytrynowym. 

krok 2

Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Stopniowo wsypać suche składniki, mieszając szpatułką. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć pokrojone gruszki, lekko je wciskając. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, grzanie góra–dół, ok. 60 minut – do suchego patyczka. Ostudzone ciasto można posypać przez sitko pudrem z erytrytolu.

Przepis pochodzi z książki "Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości"

Koszyk