Kukbuk
Kukbuk
Przepis na śniadaniowy bajgiel z wołowiną, ogórkiem i sałatą (fot. Maciek Niemojewski)

Pszenne bajgle z szarpaną wieprzowiną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut + czas chłodzenia ciasta + czas na wyrastanie bułeczek
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Szarpane karczek wieprzowy:
sól
1 łyżeczka
pieprz
1 łyżeczka
brązowy cukier
2 łyżeczki
czosnek granulowany
1/2 łyżeczki
papryka słodka mielona
2 łyżeczki
sos sojowy
2 łyżki
ketchup
2 łyżki
karczek wieprzowy
500 g
cebula
1 sztuka
łagodne ciemne piwo
50 ml
Bajgle
ciepłe mleko
75 ml
świeże drożdże
25 g
cukier
1 łyżka
mąka pszenna
500 g
sól
1 łyżeczka
oliwa
2 łyżki
ciepła woda
ok. 200 ml
Do gotowania:
woda
1 1/2 l
miód
2 łyżki
soda oczyszczona
2 łyżki
sól
1 łyżka
Do posypania:
prażony sezam
150 g
Do podania (na 1 bajglu):
majonez
2 łyżki
musztarda miodowa
2 łyżki
sałata masłowa
2 liście
szarpany karczek wieprzowy
150 g
ogórek małosolny
1 sztuka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu do mięsa: sól, pieprz, brązowy cukier, czosnek, paprykę, sos sojowy, ketchup. Gotowym sosem nacieramy mięso. Następnie wstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc.

krok 2

Do garnuszka wlewamy ciepłe mleko. Świeże drożdże rozkruszamy, dodajemy do mleka i zasypujemy cukrem. Zaczyn odstawiamy na mniej więcej 15 minut w ciepłe miejsce, by zaczął pracować.

krok 3

Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy oliwę, gotowy zaczyn i 100 mililitrów wody. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż składniki się połączą. Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto. Pozostałą wodę w razie potrzeby wlewamy stopniowo w czasie wyrabiania ciasta na bajgle. Przestajemy, gdy powstanie gładka i elastyczna masa, która nie będzie przywierać do dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut. Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy przez kilka minut. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

krok 4

Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojoną w grube plastry cebulę. Na niej kładziemy zamarynowane mięso i podlewamy je ciemnym piwem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową lub pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na mniej więcej 4 godziny.

Reklama

krok 5

Ciasto na bajgle wyjmujemy z lodówki i ogrzewamy przez minimum 30 minut. Następnie zagniatamy, dzielimy na 6 części i z każdej formujemy wałeczek długości około 20 centymetrów. Wałeczki skręcamy i formujemy bułeczki z dość dużą dziurką w środku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 60 minut.

krok 6

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy miód, sodę oczyszczoną i sól. Zagotowujemy. Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy zimną wodę, po czym ustawiamy je na dnie piekarnika. Nagrzewamy go do temperatury 190 stopni z włączonym termoobiegiem.

krok 7

Gdy woda z roztworem zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i wkładamy do garnka wyrośnięte bajgle. Gotujemy około minuty, po czym przewracamy i gotujemy z drugiej strony przez 30 sekund. Gotowe bajgle wyjmujemy i po osuszeniu spodu ręcznikiem papierowym przekładamy na blachę do pieczenia. Wierzch bajgli posypujemy uprażonym sezamem, a następnie wstawiamy bułeczki do rozgrzanego piekarnika na 15-18 minut.

krok 8

Gotowe, zrumienione bajgle wyjmujemy z piekarnika. Lekko studzimy i rozkrawamy. Górę i dół obficie smarujemy majonezem i musztardą miodową. Na spodniej części układamy sałatę, poszarpane mięso i ogórka małosolnego pokrojonego w cienkie plastry. Przykrywamy górną częścią bułeczki i podajemy jeszcze ciepłe.

Materiał powstał we współpracy z marką SMEG.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk