Kukbuk
Kukbuk
Wegańskie śniadanie jak zrobić? Potrawka z tempehu (fot. Maciek Niemojewski)

Potrawka z tempehu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
batat
100 g
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
żółta papryka
1/4 sztuki
tempeh smażony lub wędzony
1 opakowanie
sambal
1/2 łyżeczki
sos sojowy
1 łyżka
kumin mielony
1/3 łyżeczki
wędzona słodka papryka
1 łyżeczka
miód
1/2 łyżeczki
sok z limonki
1/3 sztuki
olej roślinny
2 łyżki
do podania:
tost pszenny
1 sztuka
awokado
1/3 sztuki
szczypiorek
garść

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok1

Batat, cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Tempeh dokładnie rozkruszamy za pomocą widelca. Wszystkie przyprawy wraz z miodem i sokiem z limonki mieszamy w miseczce.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki batatu i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu, aż zrobi się szklista. Wrzucamy czosnek i smażymy dalej przez minutę. Dodajemy paprykę i tempeh. Smażymy około 5 minut, aż tempeh zrobi się lekko brązowy. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy wymieszane z miodem i sokiem z limonki. Dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez minutę.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk