Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić potrawkę z indyka z mirabelkami. Przepisy z mirabelkami (fot. Jakub Stanek)

Potrawka z indyka z mirabelkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Marynata:
olej rzepakowy
3 łyżki
sól morska
szczypta
mielony pieprz cayenne
szczypta
Potrawka:
pierś indyka
300 g
olej rzepakowy
do smażenia
czerwona cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
pieczarki
8 sztuk
ugotowana marchew
1 sztuka
suszone pomidory w oleju
3-4 sztuki + olej do smaku
ryż (ugotowany, najlepiej w rosole)
200 g
mielona kurkuma
ok. ½ łyżeczki
zielony groszek (ugotowany)
4 łyżki
posiekane zielone oliwki
1 łyżka
mirabelki (wydrylowane i pokrojone na połówki)
10 sztuk
Opcjonalnie:
sól morska
do smaku
natka pietruszki
1 pęczek

Przepis i przygotowanie: Anna Białobrzeska


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: Jakub Stanek

krok 1

Przygotowujemy marynatę: olej łączymy z solą i pieprzem cayenne. Indyka kroimy w paski, wkładamy do miski. Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy na 15-20 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy na nim mięso z każdej strony na złoty kolor. Cebulę i czosnek siekamy, pieczarki kroimy w plasterki – dodajemy do mięsa, mieszamy i smażymy kilka minut. 

krok 2

Marchewkę kroimy w cienkie plastry, suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki – przekładamy na patelnię. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i doprawiamy kurkumą według uznania. Dodajemy groszek, oliwki, mirabelki i odrobinę oleju z suszonych pomidorów do smaku. Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą morską. Potrawkę podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk