Kukbuk
Kukbuk
Podwójnie arbuzowy sernik na zimno (fot. Maciej Niemojewski)

Podwójnie arbuzowy sernik na zimno

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Spód:
masło
50 g
ciasteczka czekoladowe
180 g
Żelka arbuzowa:
galaretka arbuzowa
1 sztuka
gorąca woda
70 ml
zblendowany arbuz
1½ szklanki
grenadyna
3 łyżki
Masa serowa:
żelatyna
3 łyżki
zimna woda
75 ml
twaróg sernikowy
700 g
cukier puder
3 łyżki
skórka z cytryny
z 1 sztuki
zblendowany arbuz
1½ szklanki
Dodatkowo:
świeże owoce
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Przygotowujemy spód sernika. Najpierw rozpuszczamy masło. Czekoladowe ciasteczka rozdrabniamy w malakserze i łączymy z przestudzonym masłem. Gotową masę przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie przyciskamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

krok 2

Galaretkę arbuzową rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Zblendowanego arbuza przecieramy przez sito i łączymy z grenadyną. Kiedy galaretka osiągnie temperaturę pokojową, mieszamy ją z musem arbuzowym i wstawiamy do lodówki, aby stężała.

krok 3

Żelatynę zalewamy zimną wodą – odstawiamy do napęcznienia. Twaróg sernikowy ucieramy z cukrem pudrem i ze skórką z cytryny startą na tarce o drobnych oczkach. Zblendowanego arbuza przecieramy przez sito i dodajemy do twarogu. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce, mieszamy i chwilę studzimy. Dodajemy do masy serowej i miksujemy ją na gładki krem.

krok 4

Na przestudzony spód wylewamy masę twarogową, wyrównujemy i wstawiamy formę do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na wierzch ciasta wylewamy wciąż tężejącą żelkę arbuzową. Ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

krok 5

Sernik podajemy schłodzony z dodatkiem świeżych sezonowych owoców.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk