Kukbuk
Kukbuk
Szybkie placuszki z kalafiora - obiad dla dzieci (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Placki z kalafiora z kremowym labnehem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
kasza jaglana
1 szklanka
kalafior
500 g
czosnek
1 ząbek
cebula
1 sztuka
olej kokosowy
1 łyżka
mąka pszenna
1/3 szklanki
jajko "zerówka"
1 sztuka
uprażone pestki słonecznika i dyni
1/2 szklanki
natka pietruszki
2 łyżki
sól
do smaku
piperz
do smaku
do obtaczania:
bułka tarta
według potrzeby
dip:
lebneh
1/2 szklanki
jogurt naturalny
1/3 szklanki
sok z cytryny
1 łyżka
za'atar
1-2 łyżeczki

Przepis i zdjęcie: Kinga Ciszewska / Małe kulinaria

krok 1

Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

krok 2

Kalafior rozdrabniamy w robocie kuchennym na okruszki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę szklimy na oleju kokosowym. Studzimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

krok 3

Przygotowujemy dip. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, a następnie dokładnie mieszamy. Gotowy dip nakładamy na usmażone kotleciki kalafiorowe.

TIP:

Jeśli zamiast bułki tartej wykorzystamy panierkę panko, to kotleciki będą wyjątkowo chrupiące. Z kolei w wersji bezglutenowej jako panierki użyjmy pokruszonych płatków kukurydzianych, a do masy dodajmy mąki ziemniaczanej.

Więcej zdjęć i inspiracji od Kingi znajdziecie na jej stronie malekulinaria.pl >>

więcej przepisów z kalafiorem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk