Kukbuk
Kukbuk
Pizza z pomidorami i bazylią (fot. Maciek Niemojewski)

Pizza z pomidorami i mozzarellą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut + czas wyrastania
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Ciasto
świeże drożdże
25 g
ciepła woda
150 ml
cukier
1 łyżeczka
mąka pszenna
250 g
sól
1 łyżka
oliwa
1 łyżka
Dodatki
domowy sos pomidorowy
150 ml
mascarpone
50 g
mozzarella
200 g
pomidorki koktajlowe
duża garść
listki bazylii
garść
suszone zioła
1 łyżeczka
oliwa
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Marcin Lewandowski

krok 1

Wyrabianie ciasta zaczynamy od przygotowania zaczynu. Świeże drożdże kruszymy, zalewamy ciepłą wodą i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 15 minut do wyrośnięcia.

krok 2

Do większej miski przesiewamy mąkę, sól i dodajemy oliwę. Wlewamy gotowy zaczyn i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Następnie wyrabiamy ręcznie przez mniej więcej 15 minut. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.

krok 3

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Z każdej części formujemy cienki placek, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut.

krok 4

Po wyjęciu z piekarnika na placku układamy mascarpone, mozzarellę pokrojoną w cienkie plastry i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Wierzch posypujemy listkami świeżej bazylii i suszonymi ziołami. Podajemy z dobrej jakości oliwą.

Materiał powstał we współpracy z marką Makro.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk