Kukbuk
Kukbuk
Pierś z kaczki z purée jabłkowo-musztardowym i czerwoną kapustą z wiśniami (fot. Maciek Niemojewski)

Pierś z kaczki z czerwoną kapustą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
purée jabłkowo-musztardowe:
kwaśne jabłka, najlepiej granny smith
2 sztuki
ocet jabłkowy
1 łyżeczka
woda
½ szklanki
cukier
do smaku
musztarda chrzanowa Kamis
1 łyżeczka
kapusta:
czerwona kapusta
¼ główki
oliwa
2 łyżki
suszone wiśnie
2 łyżki
cukier i sól
do smaku
mielony czarny pieprz
do smaku
kaczka:
pierś kaczki
2 sztuki
sól
do smaku
mielony czarny pieprz
do smaku

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka, wlewamy ocet, wodę, przykrywamy i dusimy do miękkości. Jeszcze gorące miksujemy na gładką masę, doprawiamy cukrem i musztardą.

krok 2

Kapustę szatkujemy. Przesmażamy na oliwie. Dodajemy ocet, suszone wiśnie, cukier, sól i pieprz, przykrywamy i chwilę dusimy, aż nieco zmięknie.

krok 3

Piersi kaczki osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy skórą do dołu na zimnej patelni, smażymy na dużym ogniu, aż skórka będzie brązowa i chrupiąca. Zlewamy tłuszcz, mięso odwracamy na drugą stronę i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na mniej więcej 6 minut. Wyjmujemy i pozwalamy mięsu odpocząć przez 6 minut.

krok 4

Kaczkę kroimy w plastry, układamy na purée i podajemy z czerwoną kapustą.

Przepis przygotowany we współpracy z marką Kamis.

Sprawdź także nasze inne przepisy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk