Kukbuk
Kukbuk
Pieczony rostbef z puddingiem Yorkshire i sosem grzybowym sokołów, przepis Michał Toczyłowski

Pieczony rostbef z puddingiem Yorkshire i sosem grzybowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 MIN + CZAS PIECZENIA + CZAS MARYNOWANIA MIĘSA
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
ROSTBEF:
rostbef Uczta Qulinarna Sokołów
1 sztuka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
tymianek
garść
rozmaryn
garść
olej
50 ml
SOS GRZYBOWY:
pieczarki
500 g
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
masło
1 łyżka
tymianek
2 gałązki
wytrawne białe wino
100 ml
bulion warzywny
100 ml
suszony borowik
2 sztuki
śmetanka 30%
50 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
PUDDING YORKSHIRE:
jajko "zerówka"
4 sztuki
mleko
200 ml
mąka
170 g
sól
szczypta
olej słonecznikowy
500 ml

Przepis: Michał Toczyłowski


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Rostbef ewentualnie czyścimy z błonek, przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy tymiankiem, rozmarynem i odrobiną oleju. Odstawiamy do lodówki na 8 godzin. Po wyjęciu z niej czekamy, aż mięso nabierze temperatury pokojowej.

krok 2

W tym czasie przygotowujemy sos i pudding Yorkshire. Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Pieczarki wrzucamy na suchą patelnię i smażymy bez tłuszczu – dzięki temu pozbywamy się nadmiaru wody z grzybów. Gdy pieczarki delikatnie się skurczą, dodajemy masło, cebulę, tymianek i czosnek. Smażymy, aż pieczarki będą złotobrązowe, i wlewamy wino. Gdy alkohol odparuje, dodajemy bulion i suszone grzyby. Gotujemy, aż połowa płynu odparuje. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. 

Logo Uczta Qulinarna

krok 3

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, w masie nie powinno być grudek. Ciasto odstawiamy na 20 minut, a następnie przelewamy do dzbanka. Do metalowej formy na babeczki wlewamy olej słonecznikowy – do ⅕ wysokości – i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni.

krok 4

Kiedy olej zacznie bulgotać, wyjmujemy formę i wlewamy do niej przygotowane ciasto. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, nie zmieniając temperatury. Upieczony pudding powinien być złotobrązowy, puszysty i chrupiący i zapadać się lekko na środku, tworząc miejsce na sos. Rozgrzany piekarnik pozostawiamy włączony.

krok 5

Rostbef smażymy na mocno rozgrzanej patelni tak, by z każdej strony był złotobrązowy. Mięso przekładamy na kratkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 35-90 minut (w zależności od wagi). Najważniejsze, by mięso w środku nagrzało się do 50 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je na 15 minut, by odpoczęło. Plaster wołowiny serwujemy z sosem grzybowym i upieczonym puddingiem.

Logo firmy Sokołów S.A.

Przepis powstał we współpracy z SOKOŁÓW S.A.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk