Przepis i przygotowanie: Marzena Gromelska / Forteca Kręgliccy
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Pomidory płuczemy, osuszamy, kroimy na pół (pionowo) i wycinamy miejsca po ogonkach. Czosnek kroimy w cienkie plasterki Rozkładamy połówki ciasno na pergaminie na blasze do pieczenia, cięciem do góry. Delikatnie skrapiamy oliwą po wierzchu, posypujemy ziołami, plasterkami czosnku i przyprawami.
krok 2
Wstawiamy pomidory do piekarnika rozgrzanego do 80-100 stopni. Pieczemy około 8 godzin – najlepiej przez noc. Można je piec partiami, studzić i dopiekać. Pomidory powinny się lekko skurczyć, ale zachować kształt.
Można podać samodzielnie, jako przekąskę obok oliwek, kawałków sera i wędlin, można wykorzystać do sałaty. Na zdjęciu pomidory podano z ricottą, doprawioną skórką cytrynową, solą i pieprzem.
TIP
Pieczone pomidory mają wspaniały, skoncentrowany smak. Po upieczeniu można je zalać oliwą i przechowywać w lodówce przez kilka-kilkanaście dni albo zamrozić na zimę.