Kukbuk
Kukbuk

Pieczone miażdżone ziemniaki z rozmarynem, oliwą GranFruttato i ziołowym dressingiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
Pieczone ziemniaki
ziemniaki
1 kg
oliwa Monini Classico
do smarowania
rozmaryn
do smaku
sól
do smaku
Dressing
oliwa Monini GranFruttato
150 ml
koperek
2 łyżeczki
natka pietruszki
2 łyżeczki
szałwia
1 łyżeczka
prażone orzechy włoskie
½ szklanki
sok z cytryny
½ sztuki
skórka z cytryny
½ sztuki
czosnek
1 ząbek
sól i pieprz
do smaku
Dodatkowo
parmezan
do posypania

Przepis, przygotowanie i zdjęcia:
Paulina Adamiuk, This Flavorful Life

Krok 1

Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Układamy je w odstępach na posmarowanej oliwą blasze. Miażdżymy ziemniaki tłuczkiem lub szklanką, tak by się spłaszczyły, ale pozostały w jednym kawałku. Przy użyciu pędzla smarujemy je oliwą i oprószamy rozmarynem i solą. Pieczemy w 230 stopniach około 40 minut.

Krok 2

Przy użyciu blendera lub robota kuchennego dokładnie miksujemy wszystkie składniki dressingu.

Krok 3

Upieczone ziemniaki serwujemy z dressingiem. Możemy je posypać parmezanem.

 

Materiał powstał we współpracy z marką Monini.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk