Kukbuk
Kukbuk
Najlepszy przepis na pesto z pietruszki. Jak zrobić pesto pietruszkowe (fot. Maciek Niemojewski)

Pesto pietruszkowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
migdały
100 g
liście pietruszki (bez łodyżek)
2 szklanki
oliwa extra vergine
½ szklanki
parmezan
100 g
czosnek
2 ząbki
sok
z ½ cytryny
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

krok 1

Migdały miksujemy pulsacyjnie w malakserze na drobną kaszę. Przesypujemy je do osobnego naczynia i odstawiamy. Do malaksera wrzucamy liście pietruszki, dodajemy oliwę, starty parmezan i czosnek – miksujemy na gładko. Pesto mieszamy ze zmiksowanymi migdałami. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

TIP

Pesto możemy wykorzystać do dekoracji zupy krem, na przykład marchewkowej, a także do kanapek, burgerów, hot dogów czy makaronu.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wczesna wiosna.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk