Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić wegańskiego hamburgera. Prosty przepis

Perfekcyjny hamburger wegański

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15-20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
ugotowana i odsączonej ciecierzycy
250 g
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
groszek (świeży lub mrożony)
150 g
szpinak
garść
pietruszka lub mięta
do smaku
curry w proszku
1 łyżeczka
wędzoina papryka
½ łyżeczki
świeży tarty imbir
do smaku
oliwa
do smaku

Przepis i zdjęcie: Chloé Sucrée

krok 1

Posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni  ustawionej  na  śred- niej wielkości  ogniu  rozgrzej  nieco  oliwy  i zeszklij  cebulę zczosnkiem.

krok 2

W robocie kuchennym (lub w misce, jeśli będziesz wyra- biać ręcznie) umieść wszystkie składniki i mieszaj je przez kilka sekund; masa powinna być raczej jednolita, ale z wyczu- walnymi kawałkami. Pojemnik z masą schowaj do lodówki na mniejwięcej 20 minut.

krok 3

Uformuj ręcznie 8 hamburgerów. Jeśli będą się rozsypy- wać, dodaj trochę płatków owsianych. Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzej nieco oliwy i wyłóż na nią hamburgery. Smaż na średniej lub dużejwielkości płomieniu przez kilka minut lub do momentu na- brania koloru. Przewróć je na drugą stronę i smaż przez kilkakolejnych minut. Przykryj pokrywką i trzymaj na ogniu przez minutę, by doszły w środku.

TIP 1

Podawaj z wędzonym majo- nezem (str. 60), plasterkami awokado i pomidora oraz chrupiącym liściem sałaty lub dobrej jakości bułką

Przepis pochodzi z kiążki Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych, autorstwa Chloé Sucrée.

Więcej pomysłów na wegańskie dania:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk