Kukbuk
Kukbuk

Penne rigate z sosem Ricotta zapiekane z grzybami i serem pleśniowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
podgrzybki, borowiki lub kurki
kilka sztuk
oliwa
3 łyżki
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
wytrawne białe wino
1 szklanka
masło
2 łyżki
sól
do smaku + do gotowania
pieprz
do smaku
makaron penne
200 g
sos Barilla Ricotta
1 słoiczek
gorgonzola
50 g
parmezan
do posypania

dinner.show

Krok 1

Grzyby czyścimy, kroimy na duże kawałki.  

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojone w kostkę cebulę i czosnek oraz pocięte w większe kawałki grzyby. Smażymy chwilę, a kiedy woda odparuje, wlewamy wino.

Krok 3

Redukujemy wino, dodajemy masło i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4

Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był al dente. 

Krok 5

Do naczynia żaroodpornego, na dno, nakładamy kilka łyżek sosu. Na to wykładamy porcję makaronu, dodajemy grzyby i gorgonzolę. Czynność powtarzamy. 

Krok 6

Zapiekankę posypujemy startym parmezanem, pieczemy w temperaturze 170 stopni. Wyjmujemy po około 20 minutach, kiedy góra lekko się przyrumieni.

Materiał stworzony we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk