Kukbuk
Kukbuk
Śniadanie u Damiana Surowca, właściciela Euskadi (fot. Michał Lichtański)

Pędy brokuła z jamón ibérico i jajkiem w koszulce

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: śniadanie
sól
do gotowania i do smaku
pędy brokuła
150 g
jamón ibérico lub serrano
15 g
szalotka
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
oliwa arbequina
2 łyżki
bulion drobiowy
1 szklanka
masło
5 g
jajko "zerówka"
1 sztuka

Przepis: Damian Surowiec


Zdjęcie: Michał Lichtański

krok 1

W garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzątku wrzucamy pędy brokuła – blanszujemy je około 2 minut.

krok 2

Szynkę i szalotkę kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone składniki i smażymy je do momentu, aż szalotka się zeszkli.

krok 3

Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu przez 8-10 minut, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy masło i pędy brokuła.

krok 4

Przygotowujemy jajka w koszulce.

krok 5

Na talerz wykładamy pędy brokuła, obficie polewamy je sosem. Na wierzchu kładziemy jajko. Doprawiamy szczyptą soli.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk