Kukbuk
Kukbuk

Paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i żurawiną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ciasto francuskie
1 arkusz
biała kiełbasa Dolina Dobra
500 g
żurawina do mięs
200 g
suszony tymianek
1 łyżka
jajko „zerówka”
1 sztuka
czarnuszka
2 łyżki

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.

Zdjęcia: Maciej Kaniuk

Przepisy i przygotowanie dań do sesji: Ewa Michalska

Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Krok 1

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego duże kwadraty, na środek każdego nakładamy 1 łyżeczkę żurawiny, posypujemy suszonym tymiankiem. Pośrodku układamy białą kiełbasę. Zwijamy ciasto w rulon – powinno przykryć całą kiełbasę. Kroimy tak przygotowane rulony na plastry grubości 3 centymetrów. Nabijamy je na długą wykałaczkę do szaszłyków, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy w 200 stopniach (góra-dół z termoobiegiem) około 20 minut, aż będą rumiane. Pozostawiamy na kilka minut, aby ostygły.

Krok 2

Podajemy jako przekąskę lub dodatek do zup.

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk