Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić sałatkę Panzanella z grillowanym kurczakiem, pomysł na sałatkę dla dziecka (fot. Maciej Niemojewski)

Panzanella z grillowanym kurczakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
filet z piersi kurczaka
100 g
sól
szczypta
pieprz
szczypta
chleb
1 duża, gruba kromka
papryka czerwona, słodka
½ sztuki
papryka żółta
½ sztuki
pomidor malinowy
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
ocet winny
1 łyżka
ocet balsamiczny
1 łyżka
parmezen tarty
30 g
świeża bazylia/mięta/pietruszka
według uznania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni grillowej kładziemy filet z kurczaka i smażymy na oliwie z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy mięso z patelni, studzimy i kroimy w dużą kostkę.

krok 2

Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż stanie się chrupiący.

krok 3

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w spore kawałki. Pomidora kroimy w ósemki. Oliwę, ocet winny i balsamiczny łączymy w małej miseczce.

krok 4

Na talerzu układamy na przemian papryki z pomidorem, chleb oraz kurczaka. Wierzch polewamy sosem, posypujemy tartym parmezanem i ulubionymi świeżymi ziołami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk