Kukbuk
Kukbuk

Pankejki z serkiem śmietankowym i owocami (4 porcje)

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
Pankejki
masło extra Łaciate
80 g
mąka pszenna
320 g
proszek do pieczenia
15 g
brązowy cukier
50 g
sól
szczypta
mleko 2% UHT Łaciate
400 ml
jajko „zerówka”
1 sztuka
Dodatkowo
serek śmietankowy naturalny Łaciaty
1 opakowanie
miód lub syrop klonowy
2 łyżki
świeże owoce do podania

Jessie Nadziejko | @pluminchocolate

Krok 1

Masło rozpuszczamy i studzimy. Suche składniki mieszamy. W oddzielnej misce łączymy mleko, jajko i rozpuszczone masło – dodajemy do tego suchą mieszankę i mieszamy widelcem wyłącznie do momentu, aż składniki się połączą*. Placki smażymy na suchej patelni z obu stron do zrumienienia.

Krok 2

Gotowe pankejki podajemy z serkiem śmietankowym wymieszanym z miodem lub syropem klonowym i z sezonowymi owocami.

 

* Im krócej będziemy mieszać, tym placki będą puszystsze.

Materiał powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk