Kukbuk
Kukbuk
Słodki przepis z wiśniami - muffinki z czekoladą i owocami - przepis (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Muffiny z wiśniami i gorzką czekoladą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mąka tortowa
1 szklanka
mąka z płaskurki
1 szklanka
cukier
2/3 szklanki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
jajko "zerówka"
2 sztuki
olej kokosowy
1/2 szklanki
jogurt kokosowy
1/2 szklanki
ekstrakt waniliowy
1 1/2 łyżeczki
wiśnie
2 szklanki
czekolada
1/2 szklanki

Przepis i zdjęcie: Kinga Ciszewska / Małe kulinaria

krok 1

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy mokre składniki: jajka, olej kokosowy, jogurt, ekstrakt waniliowy. Zawartość drugiej miski wlewamy do suchych składników. Mieszamy. Kiedy konsystencja ciasta jest gładka i jednolita, dodajemy wiśnie i czekoladę. Za pomocą łyżki napełniamy ciastem papilotki na muffiny tak, by nie przekroczyć ⅔ wysokości foremki.

krok 2

Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.

TIP:

Zamiast wiśni możemy użyć dowolnych owoców sezonowych. Nie bójmy się eksperymentować z mąką – zamiast płaskurki możemy użyć mąki kokosowej, ryżowej, pszennej pełnoziarnistej lub gryczanej. Z kolei jogurt kokosowy możemy zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Więcej przepisów i inspiracji od Kingi znajdziecie na jej stronie malekulinaria.pl >>

więcej przepisów z wisniami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk